MEMORIAL HOSPITAL / BAHÇELİEVLER
All
Categories
FACADE
FACADE
FACADE
LOBBY
LOBBY
LOBBY
LOBBY
LOBBY
LOBBY
POLICLINIC
POLICLINIC
POLICLINIC
PEDIATRY
PEDIATRY
PEDIATRY
PATIENT FLOOR
NURSE STATION
PATIENT CORRIDOR
PATIENT CORRIDOR
PATIENT ROOM
PATIENT ROOM
PATIENT ROOM
POLICLINIC
POLICLINIC
POLICLINIC
ONCOLOGY
ONCOLOGY
RESTROOM
RESTROOM
LOBBY
NURSE STATION
PATIENT CORRIDOR
PATIENT ROOM
PEDIATRY
POLICLINIC ROOM
CONFRENCE HALL
WAITING AREA
WAITING AREA
WAITING AREA
PROJECTS /
MEMORIAL HOSPITAL / BAHÇELİEVLER

Memorial Bahçelievler Hospital is built on a total area of 72.000m2, 8000m2 of which is green area. The hospital has been operating since the beginning of 2018 and has a capacity of 320 beds, 15 operating theatres, 49 intensive care units, 135 outpatient clinics and 15 observation rooms. The Bahçelievler Hospital stands out as a high standard project that demonstrates innovative design approaches among the healthcare structures which ZOOM/TPU and Memorial Health Group realized together. All interiors are designed taking into account healing sensation of patients which they will feel in every detail of the hospital. During this design process, ZOOM/TPU has benefited from the experience gained through patient behaviour and from patient-centred design criteria by also considering environmental healing elements. Design processes and methods are developed associated with local authority regulations, international accreditation standards and Leed requirements which are taken as basis especially in material selection. The furniture used is also selected and produced according to these principles. The hospital is the first fully equipped hospital with Leed Platinum Certificate issued by the United States Green Building Council (USGBC) in the world. It stands out with its low energy use and environment friendly approach. As a part of “healing environment” approach which is a design principle, in order to include nature inside the hospital, ZOOM worked with the digital visualization company Nohlab during the design process and an artistic work was performed in which the nature figure was digitally integrated to the interiors through the screens. The relation of the structure with art is created by designing areas where the temporary exhibitions will be arranged. An art object is located close to the escalators in the lobby of the hospital which is an example of biophilic design as well as an art object, designed by Pin Architects. Lighting design is analysed in response to different scenarios and needs. Considering that the building is active 24 hours a day, the day and night scenarios are worked sensitively -especially for patient rooms and patient corridors- and is reached to the most accurate lighting setup. As the hospital is a general hospital, it contains many medical branches. Outpatient areas are designed differently per each medical branch. A child-focused design is created in the pediatric section and the waiting areas in this department are also designed as playgrounds for children. Materials, colours, textures were handled according to needs of this space. There is a 285 sq. multi-purpose hall which can be divided according to different functions or can be used as a whole. This cultural area where doctors and professors can share their own experiences and where the hospital can organize in-house meetings and trainings emerges as a natural need of a large hospital structure.